Home » Acts of Compassion » Vrijwilliger bij House of Compassion

Vrijwilliger bij House of Compassion

Als vrijwilligers neem je occasioneel een taak op, of treed je toe tot een werkgroep, volgens eigen beschikbare tijd :

  • organisatie van het onthaal
  • organisatie van activiteiten
  • onze activiteiten helpen bekendmaken
  • verzorgen van de communicatie
  • vertalingen maken
  • inrichting en onderhoud…

Misschien wel iets voor jou? Neem dan contact  op voor een eerste kennismaking. Hieronder vind je alvast enkele getuigenissen van vrijwilligers van House of Compassion.

Vrienden zonder grenzen- broodjes om uit te delen

Sadjo – Contact met bezoekers is geweldig!

Sadjo Domingas is sinds 2019 onthaalvrijwilligster bij House of Compassion. Ze is moeder van twee kinderen, één van 5 jaar en één van 6 maanden en afkomstig van Guinee. Zonder papieren heeft ze HOC leren kennen.

Bij House of Compassion werk ik twee keer per maand aan het onthaal. Mijn taak is om de kerkgeschiedenis, tentoonstellingen, enz. aan de bezoekers uit te leggen. Dit doe ik in het Frans. Ik vind het contact met de bezoekers geweldig. Ik krijg de kans om veel mensen te leren kennen en om sociaal te zijn. House of Compassion heeft heel wat deuren voor me geopend. Je leert verschillende culturen kennen. Je hoort de verhalen van heel veel verschillende mensen… Dat maakt dat je je niet alleen voelt.»

Machteld – Een fijn gemeenschapsgevoel en heel wat bijleren

Machteld is vrijwilliger bij House of Compassion sinds 2020. Ze leerde onze organisatie kennen via een artikel in Bruzz toen ze pas naar Brussel verhuisd was en verbinding zocht met haar nieuwe buurt en stad. “Bruzz schreef hoe House of Compassion een stem wil geven aan de stemlozen en dat sprak me bijzonder aan.” Vandaag coördineert Machteld de kunstgroep van House of Compassion. Dat is de groep vrijwilligers die de tentoonstellingen van House of Compassion voorbereid. Daarnaast werkt ze ook aan de vernieuwing van onze permanente tentoonstelling over slavernij. “Ik vindt het razend interessant om te leren hoe je een tentoonstelling opbouwt en om me te verdiepen in de slavernij van vroeger en nu.” Daar bovenop vond Machteld bij House of Compassion een heel fijn gemeenschapsgevoel: “Bij activiteiten helpen we elkaar en ruimen bijvoorbeeld alles samen op. Dat geeft me een erg geborgen gevoel.”

Frank – De link maken met de Begijnen

Frank, wordt dit jaar 60 en is vrijwilliger bij House of Compassion sinds 2020. Hij woont al 3 jaar in Brussel en is afkomstig uit Brugge. House of Compassion leerde hij kennen dankzij priester Daniel Alliet die het opvanghuis leidt waar hij nu verblijft, voor mensen zonder papieren. Hij kreeg belangstelling voor vijwilligerswerk bij House of Compassion omdat het hem de perfecte manier leek om het met andere mensen over het geloof te hebben. Frank maakt deel uit van de onthaalgroep en helpt daarnaast zondagsvieringen organiseren in de kerk. Als onthaalvrijwilliger leidt hij mensen rond in de kerk, legt hij de geschiedenis van de kerk uit en maakt daarbij een link met de begijnen.

Ik probeer de ontmoetingen vanuit mijn eigen geloof te laten plaatsvinden, vanuit mijn binnenste kern. Ik probeer mezelf eerst te verankeren om op die manier de heilige geest zijn werk te laten doen. Ik geloof dat God actief is in ontmoetingen. Als we een gesprek in de kerk hebben, zal ik me eerst naar binnen richten voor ik begin te spreken. Ik hoop dat ook de mensen die ik ontmoet dan vanuit hun binnenste spreken. Dat is wat me boeit in het onthaalwerk.”

Een Bijbelvers dat Frank nauw aan het hart ligt is: “ Klop op mijn deur en ik zal de deur open doen voor jou.” Op die manier in gebed gaan en proberen met ons innerlijke in contact te komen is voor Frank een manier van kloppen op Gods deur.