Herdenking Oekraïnse man die naar verluidt zelfmoord pleegde na een bevel om het grondgebied te verlaten

Aanstaande zaterdag 12/02/2022 om 14.30 uur zullen vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en arbeiders zonder papieren eer betuigen aan de jonge Oekraïner die afgelopen maandag zelfmoord zou hebben gepleegd. De identiteit van deze persoon is nog niet bevestigd en de Belgische autoriteiten hebben geen contact opgenomen met de Oekraïense ambassade.

“We weten niet zeker wie de persoon is die in het kanaal is gesprongen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat het een jonge Oekraïner zonder papieren was,” zegt Loïc Fraiture, van het netwerk Amitié Sans Frontières. Wij wilden symbolisch reageren, zodat deze tragedie en deze jongere niet vergeten zouden worden. Bovendien hebben wij de Oekraïense ambassade gebeld en er kwam geen informatie van de Belgische autoriteiten. Er werden ook geen getuigen opgeroepen. Dus er is geen poging om contact op te nemen met de familie. Dit getuigt van een ontmenselijkend beleid…”. 

De dertigjarige zou vanaf de kade van Mariemont in het kanaal van Anderlecht zijn gesprongen. Op dezelfde dag ontving hij van de vreemdelingendienst een bevel om het land te verlaten. Dit document werd gevonden in de zak van het jasje dat hij op de kade achterliet. “Deze wanhoopsdaad raakt ons enorm”, zegt Tarik Chaoui, woordvoerder van de Union des Sans-Papiers pour la Régularisation, “want velen van ons hebben hetzelfde document ontvangen en wij kennen de wanhoop die het veroorzaakt. Er zijn duizenden van ons die werken, die hier een gezin hebben gesticht, en die geen enkele band meer hebben met ons land van herkomst. Het is zeer hard om ons over te leveren aan uitbuiting, zonder hulp, en ons tegelijkertijd te bevelen het grondgebied te verlaten.”

“Een ander migratiebeleid is wel degelijk mogelijk. Landen als Duitsland, Ierland en Frankrijk wijzen ons de weg. Duitsland zal arbeiders zonder papieren de kans geven om officieel aan de slag te gaan of een opleiding te volgen voor een baan waar een tekort aan is”, voegt priester Daniel Alliët van House of Compassion hieraan toe.

Als u na het lezen van dit artikel nood heeft aan een gesprek, aarzel dan niet om contact op te nemen met de zelfmoordlijn 1813.