Home Events De kunstenaar Maxim Kantor: Politieke kritiek, mededogen en spiritualiteit

De kunstenaar Maxim Kantor: Politieke kritiek, mededogen en spiritualiteit

Op deze maandagavond van House of Compassion, laat de Dominicaanse pater Ignace Berten ons kennismaken met de kunst van Maxim Kantor. Maxim Kantor is een Russische schilder en graficus, geboren in Moskou in 1957. Van joodse afkomst en met een filosofische en historische achtergrond, was hij atheïst. Hij ontdekte echter ook het christelijk geloof en definieerde zichzelf als katholiek.

In 1983 richtte hij in Moskou het Rode Huis op, dat dissidente kunstenaars bijeenbracht en harde kritiek uitte op het totalitaire Sovjetregime. Na 1989 werd hij nog kritischer over het liberale kapitalisme. In die tijd waren zijn werken zeer politiek, maar tegelijkertijd gaven zij uiting aan een diepe gevoeligheid voor de dagelijkse ellende die de mensen ondervonden. Vanaf de jaren 2000 gebruikt hij religieuze symbolen en maakt hij ook specifiek christelijke werken, zeer vrij in hun expressie.

In 2015 deed hij, walgend van het Russische regime, afstand van zijn Russische nationaliteit, nam de Duitse nationaliteit aan en kwam in Frankrijk op het Île de Ré te wonen. Ook de toon van zijn schilderijen verandert. Zij worden onder meer steeds meer gekenmerkt door een vorm van bezorgdheid over het lot van onze wereld.

Foto: Creative commons, niet aangepast.

Datum

20 sep 2021
Expired!

Tijd

19:00 - 20:30
Categorie