Home Events Digitale kloof … op weg naar totale uitsluiting??

Digitale kloof … op weg naar totale uitsluiting??

Tijdens de maanden november en december gaat onze aandacht naar de maatschappelijke gevolgen van de digitale kloof. Het is een fenomeen dat al lang een naam heeft maar met de tijd er niet beter op wordt.

Met internet kun je een baan vinden, vrienden maken of kennis vergaren. Maar veel mensen missen de mogelijkheden én de vaardigheden om dit computernetwerk optimaal te gebruiken. Daardoor moeten ze steeds vaker afhaken, ook in ons land.

Ook andere organisaties (bijv. Welzijnszorg) vestigen de aandacht op het feit dat de digitale kloof nieuwe vormen van uitsluiting creëert.

Velen hebben de middelen of de vaardigheden niet om hun weg te vinden in het labyrint van de digitale wereld, terwijl het online gebeuren steeds meer analoge vormen van informatie en ondersteuning vervangen.  Iedereen wordt verondersteld zelfredzaam te zijn en mee te doen met de doorgaande digitalisering. Dit kan leiden tot situaties waar mensen hun rechten ontzegd worden.

Dit fenomeen wordt in de academische wereld onderzocht en aangekaart (zie bijv. Eefje Op den Buysch, toekomstonderzoeker bij de Nederlandse Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in haar boek ‘Herstelplan zelfredzaamheid’). Zoals gebruikelijk laten wij eerst de mensen aan het woord die met de problematiek geconfronteerd worden:

  • Espace Public Numérique mobile – Schaarbeek
  • Lire et écrire (onder voorbehoud)
  • LDC Kosmos & Maks : voerden een experiment uit
  • BPA, het Huizeke – over digitale drempels

daarna volgt een toelichting over de expo ‘digitale drempels en sociale uitsluiting’.

Tijdens de vragenronde kan iedereen bijdragen met eigen ervaringen, bedenkingen, suggesties of vragen.

We zorgen voor simultaanvertaling (NL/FR) zodat iedereen kan volgen.

We sluiten af met een solidaire maaltijd.

Deelname is gratis, mits inschrijving.

 

Datum

05 nov 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 12:45
Categorie