Home Events Digitale kloof – welke oplossingen?

Digitale kloof – welke oplossingen?

Tijdens de maanden november en december gaat onze aandacht naar de maatschappelijke gevolgen van de digitale kloof. Het is een fenomeen dat al lang een naam heeft maar met de tijd er niet beter op wordt.

Op zaterdag 5 november lieten we de mensen aan het woord die dagelijks geconfronteerd worden met deze problematiek. Een greep uit de getuigenissen:

Hoe mensen die beroep moeten doen op anderen om administratieve verrichtingen rond te krijgen, zo erg afhankelijk worden

Een bank, die advies krijgt om hun diensten meer toegankelijk te maken voor kwetsbaren, eerlijk antwoordt dat deze niet tot hun doelgroep behoren…

Hoe iemand, die hulp zocht bij een gemeenteloket te horen kreeg dat, als ze een telefoon met internet heeft, ze geen slachtoffer is van de digitale kloof…

Hoe het sociaal tarief voor internet niet geldt voor mobiel internet – alsof iedereen een computer heeft om Internet te raadplegen.

Het zal niemand ontgaan dat iedereen steeds meer handelingen via internet moet verrichten en steeds minder  loketten of klantenservice diensten bereikbaar zijn.

Iemand uit het publiek vertelde dat ze 20-30 jaar geleden streed voor toegang tot en kennis over gelijke rechten en nu het gevoel heeft dat de situatie terug slechter geworden is: het wordt steeds moeilijker voor kwetsbaren (m.n. wie niet zo digitaal onderlegd is) om te weten wat hun rechten zijn en hoe ze die kunnen laten gelden.

Maar er waren ook hoopgevende getuigenissen, bijv. van Paul Laurent over werk in het ‘Esapace Publique Numérique Mobile’ van Schaarbeek. En we kunnen actie ondernemen: Fabien Masson roept op om de petitie aan de Brusselse Parlementariërs te tekenen voor een expliciete strategie van niet digitale begeleiding en onthaal bij de verdere digitalisering van overheidsdiensten. Zie https://web.houseofcompassion.be/teken-tegen-digitale-kloof/

Op zaterdag 3 december komen experts praten over initiatieven om de digitale kloof te overbruggen op de verschillende niveaus van beleid:

  • Prof P. Brotcorne (UC Louvain) – federaal
  • L. Paulhiac (Caban) – Brussels hoofdstedelijk gewest
  • H. Huysentruyt – Gemeente Schaarbeek
  • Hilde Geurts (Welzijnszorg)

Tijdens de vragenronde kan iedereen bijdragen met eigen ervaringen, bedenkingen, suggesties of vragen.

We zorgen voor simultaanvertaling (NL/FR) zodat iedereen kan volgen.

We sluiten af met een solidaire maaltijd.

Deelname is gratis, mits inschrijving.

Datum

03 dec 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 13:00
Categorie