Van de boekdrukkunst tot de scheiding van kerk en staat: heel wat technologische uitvindingen en ideeën die we als fundamenteel Europees beschouwen leende het westen eigenlijk van andere culturen. Wanneer we deze historische verbondenheid met andere culturen vergeten, lonkt het superioriteitsdenken.
Stephanie Collingwoode Williams is antropologe. Zij gaat voor ons in op verschillende aspecten van wit superioriteitsdenken. Ze geeft voorbeelden van hoe dit superioriteitsdenken doorschemert in ons dagelijks leven en in de actualiteit.
Koert Debeuf is historicus en doctor in de filosofie. Hij toont met concrete voorbeelden aan hoe de westerse cultuur schatplichtig is aan andere culturen. Ook verheldert hij hoe dit besef verloren ging in de achttiende eeuw, wanneer de dominante Duits-christelijke ideologie mensen onderverdeelde in superieure en minderwaardige rassen.
Inschrijven op www.houseofcompassion.be/inschrijving
Meer over de sprekers:
Stephanie Collingwoode Williams is antropologe, maatschappelijk werkster, trainer en diversiteitsconsulente.
Ze is een expert in antiracisme, intersectionaliteit, klimaatrechtvaardigheid, feminisme, queerness en biracialiteit.
Opgegroeid in Ghana, studeerde in Nederland en België, waar ze betrokken is geweest bij verschillende bewegingen rond klimaatrechtvaardigheid en antiracisme. Door de jaren heen heeft ze deelgenomen aan verschillende acties, waaronder tegen de verheerlijking van de koloniale geschiedenis van België. In de zomer van 2020 was ze actief als woordvoerster voor BNFBL, die Black Lives Matter marsen organiseerde in Brussel. Ze was onder andere ook curator voor het dekoloniaal festival (SOKL), is een spreker en vrijwilliger voor Black History Month Belgium en andere collectieven. Ze houdt van schrijven, van gedachten uitwisselen en werken aan gemeenschap.
Koert Debeuf studeerde Geschiedenis aan de universiteiten van Leuven en Bologna. Debeuf was politiek actief binnen de CD&V onder andere als jongeren voorzitter. Hij begon bij de CD&V als medewerker van Trees Merckx waarna hij in 2002 verkaste naar Open VLD. Hij was de woordvoerder en speechschrijver van de Belgische premier Guy Verhofstadt tussen 2003 en 2008. In 2008 en 2009 was hij aangesteld als directeur van het Liberaal Kenniscentrum. In 2010 werkte hij voor ALDE als kabinetchef van de voorzitter. In 2011 verhuisde hij naar Caïro voor zijn werk voor de Liberale Fractie (ALDE) van het Europese parlement. Daarna als visiting reseach Fellow voor de universiteit van Oxford tot 2016. In 2017 werd hij Europees directeur van het Tahrir Institute voor Middle East Policy Europe en sinds 2019 is hij hoofdredacteur bij EUobserver.