Home Events Opstand van waardigheid

Opstand van waardigheid

Graag nodigen wij u uit voor het evenement ‘Opstand van waardigheid met Milo Rau & Yvan Sagnet’ bij House of Compassion. Zowel Milo Rau als Yvan Sagnet zullen aanwezig zijn. We vertonen hun film ‘The new Gospel’ en gaan aansluitend met hen in gesprek.
Wanneer?
Vrijdag 19 november 2021, van 18u00 tot 21u00
Waar?
In House of Compassion (Begijnhofkerk), Begijnhof, 1000 Brussel.
Dit evenement is tweetalig, Engels en Frans. Simultaanvertaling wordt voorzien.

Over de film

In 2017 werd Rau gevraagd de kruisiging van Jezus opnieuw te verfilmen in het Zuid-Italiaanse Matera, de plek waar de beroemde regisseur Pier Paolo Pasolini begin jaren zestig Il vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs) maakte.
Rau trof in Matera een nieuwe verlosser aan, activist Yvan Sagnet. Hij komt op voor de rechten van mensen zonder papieren in de maffiose landbouwsector. Hij zal de hoofdrol spelen in de film.
“The New Gospel” is zowel een Jezusfilm als een blik achter de schermen. We zien Sagnet groeien in zijn rol van Jezus. In Matera weet hij verschillende groepen landarbeiders te mobiliseren voor een grootschalig protest, dat de naam ‘Opstand van waardigheid’ krijgt. Waardigheid, daarnaar is ook de film op zoek, zowel in de portretten van de activisten als van de acteurs.

Over de sprekers

Milo Rau is regisseur, auteur en sedert het seizoen 2018-2019 artistiek directeur van NTGent. Sinds 2002 heeft hij al meer dan vijftig toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan.
Yvan Sagnet is een Kameroens-Italiaanse mensenrechtenactivist. Wanneer hij als student zijn visum verliest, gaat hij als tomatenplukker aan de slag in Zuid-Italië. Hij zal er de mensonwaardige werk- en leefomstandigheden in de maffiose landbouwsector aan den lijve ondervinden. Wanneer hij samen met zijn collega-landarbeiders gaat protesteren, slaagt hij erin verandering te brengen in de Italiaanse wetgeving. Later wordt Yvan Sagnet door de Italiaanse President Mattarella tot ridder geslagen. Hij studeert af als ingenieur en richt NoCap op, een internationale organisatie die verder ijvert voor de rechten van landarbeiders.
Tarik Chaoui is van Marrokaanse oorsprong. Hij is de woordvoerder van ‘Union des sans papiers pour la régularisation’ (USPR).

Urenschema

19 november

18u00 - 18u00
Inleiding
18u10 - 20u00
Vertoning 'The new Gospel'
20u00 - 20u10
Pauze
20u10 - 21u00
Debat
Milo Rau, Yvan Sagnet en Tarik Chaoui
21u00 -
Einde

Datum

19 nov 2021
Expired!

Tijd

18:00 - 21:00
Categorie