Home Events Digitopia … en wie niet mee kan?
Dossier Digitale Exclusie, Brussels Platform Armoede

Digitopia … en wie niet mee kan?

Steeds meer aspecten van het sociale en maatschappelijke leven gaan via digitale weg: je kinderen op school inschrijven, solliciteren voor je job, een woning zoeken, een officieel document aanvragen bij de gemeente, je belastingaangifte indienen, een aanvraag doen tot steun, je sociale rechten laten gelden. In het ideale geval verloopt dit vlotter dan via een loket, maar toch is dit nog lang niet het geval en zeker niet voor iedereen. Voor mensen die kansarm zijn, levert de digitalisering extra drempels op. Deze thematiek kwam ook al aan bod in onze ontmoetingen van het najaar 2022.

Tijdens deze laatste zaterdag ontmoeting voor de zomer, komen volgende sprekers de thema’s en stand van zaken toelichten:

  • Paul Laurent van EPN (Espace Publique Numérique) Schaarbeek: hier kan iedereen terecht om op internet, eventueel onder begeleiding, administratieve stappen te ondernemen of om laagdrempelige opleidingen te volgen. Paul licht ons in over de toestand op het terrein.
  • Barbara Goethals van Brussels Platform Armoede : Het Brussels Platform Armoede en de acht Brusselse verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen werkten twee jaar lang rond digitale uitsluiting. Ze verzamelden getuigenissen, zetten de drempels en uitdagingen in de spotlichten, voerden actie en kwamen tot aanbevelingen en goede praktijken.
  • Lire et Ecrire Bruxelles heeft, samen met 50 organisaties de balans opgemaakt van de gevolgen van de ordonnantie ‘Brussel digitaal’. Hieruit volgt een actieve campagne ‘l’Humain d’abord‘ die ijvert vóór andere contactvormen met de overheid, via loketten en een kwalitatieve telefonische dienstverlening.

Er is simultaanvertaling NL/FR voorzien.

We sluiten af met de gebruikelijke solidaire maaltijd .

Deelname is gratis mits inschrijving : www.houseofcompassion.be/inschrijving
of via email indien dit niet werkt voor jou.

 

Datum

01 jun 2024
Expired!

Tijd

11:00 - 13:00
Categorie